یکی از پراستفادهترین مواردی که از گوگل آنالیتیکس میشود پیدا کردن کانالهای ورودی مخاطب سایت است. اینکه متوجه شویم بیشتر مخاطبان از چه طریقی وارد سایت ما شدهاند. نسخه جدید گوگل آنالیتیکس یعنی ga4 نیز مانند ورژن قبلی این اطلاعات را به شما میدهد. اما ممکن است بخاطر تغییراتی که در آن بوجود آمده کمی گیج کننده باشد.
در این مقاله سعی میکنیم این بخش را به طور کامل برای شما باز کنیم.
Acquisition ورودی قیف فروش
گوگل در داکیومنت خود قیف فروش را بازتابی از مراحل مختلف تعامل مشتریان در نظر گرفته است. این قیف از نظر گوگل شامل مراحل زیر است:
- Acquisition که شامل آگاهی بخشیدن به افراد و ایجاد علاقه در آنهاست.
- Behavior بخشی است که کاربر در آن با کسب و کار شما تعامل میکند.
- Conversion نیز زمانی است که یک کاربر تبدیل به مشتری شده و یک خرید از شما انجام میدهد.
اگر به منوی ga4 نیز نگاهی بیاندازید در بخش گزارشها یا Repots و زیر مجموعه life cycle این سه بخش را میبینید. پس پیش از ورود به هرکدام از فلسفه وجودی آنها در گوگل آنالیتیکس آگاهی داشته باشید.
چرا گزارش Acquisition مهم است؟
اگر نمیدانید در این بخش از گزارشها به چه اطلاعاتی دست پیدا میکنید، چند مورد را برای شما آوردهایم:
- شناسایی بهترین Performers یا مجریان: بهترین مجریان یعنی چه؟ این بستگی به کسب و کار شما و تصمیمتان دارد. اگر کسب و کار فروشگاهی دارید احتمالا بهترین منابع مجریان آنهایی هستند که فروش و درآمد بیشتری برای شما دارند. اگر کسب و کار B2B دارید احتمالا منابعی که برای شما لید بیشتری بیاورد.
- شناسایی نقاط ضعف: به جای تمرکز بر اینکه چه چیزی برای شما بهترین بوده، شما میتوانید بر نقاطی که ضعف دارید توجه کنید. مثلا شناسایی کنید کدام منبع برای شما ورودی زیادی آورده (مثال هزار ورودی) اما از این تعداد، هیچ کانورژنی برای کسب و کار شما رخ نداده است. منبع اشتباه بوده، یا پیغام درست ارسال نشده یا لندینگی که برای ورودی یوزر درست شده به اندازی کافی خوب نبوده است.
- اندازهگیری کمپینها: اگر در کسب و کارتان کمپینی برگزار کنید با قرار دادن UTM در آدرس نهایی ورودی مخاطبان، میتوانید اثربخشی کمپین را اندازهگیری کنید. مثلا متوجه شوید در کمپین عید نوروز، از بنری که در سایت ورزش ۳ گذاشتهاید چند یوزر گرفتهاید و چندتا از این یوزرها تبدیل به لید یا مشتری شدهاند؟
نگاهی به گزارش های Acquisition
گزارش های اکوزیشن را میتوانید از مسیر زیر پیدا کنید:
Reports -> Acquisition
به صورت دیفالت این بخش دارای زیر مجموعه است:
- Overview
- User acquisition
- Traffic acquisition
بخش overview یک داشبورد در خصوص اتفاقاتی است که در ترافیک سایت شما رخ داده است. در این بخش میتوانید چند ویجت یا کارت اطلاعات پیدا کنید. بیشتر آنها در لینکی دارند که با کلیک بر روی آن به صفحهای هدایت میشوید که گزارش را با جزییات بیشتری دریافت میکنید. اگر گوگل ادز یا گوگل سرچ کنسول را به آنالیتیکس ۴ اضافه کرده باشید، کارتهای اضافهای از این دو بخش برای شما نمایش داده میشود.
گزارش های user acquisition و traffic source اطلاعات بیشتری از منابع ورودی به شما میدهند.
چرخی در گزارش های acquision
اول به سراغ بخش traffic acquisition میرویم. در این قسمت، در قسمت بالا میتوانید دایمنشن اصلی یا همان Primary dimension را تغییر دهید.
یا میتوانید یک دایمنشن دیگر یا Secondary dimension را اضافه کنید.
برای مثال، در گزارش traffic acquisition میخواهیم ببینیم کدام کمپین بهترین عملکرد را داشته است. در اینجا بهترین عملکرد یعنی تولید کانورژن بیشتر. در منوی باز شده برای انتخاب دیمینشن اصلی، session campaign را انتخاب کنید.
حالا به صورت افقی اسکرول کنید و ببینید هر کمپین چه تعداد کانورژن داشته است. اگر خیلی خاص میخواهید اطلاعات را ببینید، میتوانید نام دقیق کانورژنی که میخواهید را انتخاب کنید. (ممکن است در سایت شما چند مورد کانورژن باشد)
اگر بعضی از متریکها برای شما مفید نیستید میتوانید گزارش را شخصی سازی کنید و آنها را پاک کنید. کمی صبر کنید در ادامه مقاله به این موضوع می رسیم.
اگر میخواهید Source/medium و کمیپنها را یکجا ببینید، اول باید دیمینشن اصلی را source/medium قرار دهید و سپس با زدن گزینه + دیمینشن دوم را session campaign قرار دهید. این گزینه زیر مجموعه traffic source میباشد.
و تمام. حالا میتوانید لیستی از کمپینها و عملکردشان را ببینید.
اگر به دنبال مورد خاصی هستید، نگران نباشید. در قسمت بالای جدول بخشی برای جستجو قرار داده شده است. البته این سرچ در بخش دیمینشن ها انجام میشود. مثلا اگر میخواهید ببینید مدیوم ایمیل از چه سورس و کمپینهایی بوده میتوانید با سرچ دست پیدا کنید.
گروه بندی کانال های دیفالت یا Default channel grouping
دیمینشن اصلی دیفالت در بخش traffic acquisiotion و user acquisition به ترتیب Seseion default channel grouping یا first user default channel grouping است. این راهی است که گوگل سورس های ترافیک مختلف را در گروه های بزرگتری دسته بندی میکند. برای مثال oraganic search شامل همه موتورهای جستجو میشود که توسط گوگل در این دسته بندی قرار گرفته است. اگر نیاز به اطلاعات بیشتر در خصوص گروه بندی ها دارید به این لینک در داکیونت گوگل مراجعه کنید.
اگر ترافیک سورسی باشد که در هیچ دسته بندی اضافه نشده باشد با عنوان Unassigned ظاهر میشود.
گزارش user acquisition در مقابل traffic acquisition
بعد از اینکه در بخش گزارش های acquision گشتی زدیم ممکنه برای شما سوالی پیش آید که چه تفاوتی بین دو بخش user acquisition و traffic acquisition وجود دارد. پاسخ مربوط به بخشهای مختلف سفر کاربر در سایت شماست.
گزارش user acquisition تمرکز دارد بر روی اولین منبع ترافیکی که کاربران را به سایت شما میآورد.
گزارش traffic acquisition بر روی جدیدترین سورس ترافیک که یک کاربر را به سایت شما میرساند تمرکز دارد.
اگر با بحث attribution modeling کمی آشناییی داشته باشید، متوجه میشوید user acquisition از first_click استفاده میکند و traffic acquisition از آخرین کلیک.
به همین خاطر است که وقتی به نام دیمینشن ها در گزارشها توجه کنید میبینید که دیمینشن های گزارش user acquisition با عبارت First user شروع میشود و در traffic acquisition با Session.
اجازه بدین تفاوت این دو را کمی بیشتر توضیح دهیم.
فرض کنید کاربری از طریق سرچ در گوگل وارد سایت ما میشود و فرمی را نیز تکمیل میکند. روز بعد نیز از طریق یک ایمیل که در طی یک کمپین برایش ارسال شده وارد سایت میشود.
به طور کلی، ما دو سشن از یک کاربر داریم که دو گزارش دیتاهای مختلفی نشان میدهد:
- در گزارش user acquisition میبینید که First user source/medium هر دو سشن گوگل انتخاب شده است
- در گزارش traffic acquisition یک سشن با سورس گوگل و یک سشن با سورس ایمیل ثبت می شود.
اگر دنبال مشابه سازی با ورژن قبلی گوگل آنالیتیکس یعنی نسخه یونیورسال هستید، گزارش traffic acquisition بسیار نزدیک تر به گزارش یونیورسال است.
از session , medium , campaign استفاده نکنید!
گوگل آنالیتیکس ۴، سه تایپ دیمینشن مرتبط با ترافیک سورس دارد:
- آنهایی که با First user شروع میشود
- آنهایی که با Session شروع میشود.
- آنهایی که ساده هستند مقل source,medium,campaign
مورد آخر برای افرادی تنظیم شده که به تازگی به نسخه جدید ga4 مهاجرت کردهاند. اما اگر شما میخواهید source , medium , campaign همه سشنها را ببینید باید از دیمینشی استفاده کنید که با session شروع میشود.
شخصی سازی گزارشهای acquisition
اگر زمان باز کردن صفحه گزارش acquisition حس میکنید نمودارها کارایی خاصی برای شما ندارد یا بعضی متریکها به درد شما نمی خورد، میتوانید از طریق شخصی سازی، صفحه گزارش را به چیزی که دوست دارید تبدیل کنید.
برای مثال صفحه گزارش traffic acquisiton را باز کنید. از سمت راست بالا بر روی مداد کلیک کنید.
اگر شما این گزینه را نمیبینید مربوط به سطح دسترسی شما میشود. احتمالا اجازه کافی برای ادیت به شما داده نشده است.
در سایدبار بخشی ظاهر میشود. بر روی گزینه Demensions کلیک کنید. برچسب default را بر روی یکی از موارد میبینید. اگر دوست داشتید دیمنشن دلخواهی که نیاز دارید را دیفالت کنید. با زدن روی سه نقطه سمت راست دیمینشن مورد نظر، آن را دیفالت کنید.
اگر خواستید دیمینشنهای دیگری نیز به لیستتان اضافه کنید (دیمینشنهای مرتبط با سشن در این گزارش) میتوانید روی گزینه Add demension کلیک کنید. در این بخش میتوانید دیمینشن یا متریکهایی که به کارتان نمیآید را نیز حذف کنید.
اگر نیاز به تغییر ترتیب قرار گرفتن متریک یا دیمینشن ها دارید میتوانید با درگ و دراپ آن ها را جابهجا کنید.
وقتی تمامی موارد از نظر شما خوب بود بر روی apply کلیک کنید.
اگر نیازی به دیدن چارت ها ندارید میتوانید بر روی گزینه شبیه چشم کنار آنها کلیک کنید تا دیگر نمایش داده نشود.
در نهایت بعد از کم و زیاد کردن گزینهها، بر روی گزینه save کلیک کنید تا تغییرات برای همیشه در این بخش برای شما ذخیره شود.
گزارش Acquisition در ga4: کلام پایانی
الان شما باید بتوانید با این بخش در گوگل آنالیتیکس ۴ کار کنید و مواردی که نیاز دارید را پیدا کنید. شاید نیاز باید ظاهر صفحه گزارش را کمی شخصی سازی کنید تا راحت تر کار کنید. چند پیشنهاد برای شخصی سازی :
- تغییر دیمینشن اصلی یا Primary dimension به Session source/medium یا First user source/medium
- اضافه کردم session و user conversion rate به متریک ها
- حذف چارت ها (از نظر من بلااستفاده است.)
- گوگل آنالیتیکس 4 (Google Analytics 4) یا همان ga4 چیست؟
- نصب و راه اندازی گوگل آنالیتیکس 4
- ۹ اشتباه در تنظیمات گوگل آنالیتیکس ۴ که ممکن است هنگام نصب و راهاندازی مرتکب شوید
- ایونت ها در ga4 و چگونگی ردیابی آن ها
- راهنمای کامل استفاده از بخش Acquisition در گوگل آنالیتیکس ۴
- همه چیز درباره اتریبیوشن مدلها (Attribution Models) در گوگل آنالیتیکس 4
- انواع scopeهای Traffic-source dimensions در Ga4
- گزارش Conversion rate در آنالیتیکس 4
- شخصی سازی گزارش ها در گوگل آنالیتیکس 4