گزارش Conversion rate در آنالیتیکس 4

گزارش Conversion rate در آنالیتیکس 4

زمانی که نسخه جدید گوگل آنالیتیکس یعنی ga4 معرفی شد، یکی از پرکاربردترین شاخص‌هایی که دیجیتال مارکترها از آن استفاده می‌کردند در نسخه جدید مورد سوال قرار گرفت و باعث ابهام در افراد شد و آن شاخص Conversion rate بود.

اگرچه ما می‌توانیم تعداد کل conversion را ببینیم اما این کافی نیست. (چون Conversion rate به ما اجازه میداد تا درصد sessionهایی که عملکرد خوبی داشتند را نیز ببینیم).

خوشبختانه گوگل آنالیتیکس ۴ که در حال توسعه است این شاخص را نیز اضافه کرد. اما حواس خود را جمع کنید که قضیه در ga4 کمی متفاوت است. در این مقاله بیشتر برای شما در این خصوص صحبت خواهیم کرد.

کانورژن (conversion) چیست؟

یک کانورژن مهمترین اقدامی است که یک بازدیدکننده یا کاربر (user)  در وبسایت انجام می‌دهد. معروفترین مثال خرید است. اگر کسب و کار فروشگاهی داشته باشید می‌دانید که در این نوع سایت‌ها، هدف اصلی از جذب مخاطب و درگیرکردن آن با وبسایت، در نهایت تبدیل او به مشتری نهایی از طریق خرید کردن است. بنابرین در این سایت‌ها هدف اصلی خرید است.

اگر کسب و کاری بخواهد میزان موفقیتش را اندازه گیری کند باید خرید را به عنوان یک کانورژن محاسبه نماید.

مثال های دیگر conversion:

  • تکمیل فرم مشاوره در خصوص خدمت یا محصول
  • عضویت در خبرنامه
  • فرم ثبت نام در یک وبینار
  • و….

Conversion rate یا نرخ کانورژن چیست؟

در نسخه قبلی گوگل آنالیتیکس یعنی نسخه یونیورسال، Conversion rate اینگونه محاسبه می‌شد:

(تقسیم سشن‌هایی که کانورت می‌شدند به تمامی سشن‌ها) ضربدر ۱۰۰

با این محاسبه شما می‌توانید اندازه گیری کنید که چند درصد از سشن‌های شما کانورژن داشته‌اند.

اما در ga4 یک آپدیت وجود دارد. در ادامه به توضیح این موضوع می‌پردازیم

دو نوع Conversion rate در گوگل آنالیتیکس 4

در گوگل آنالیتیکس 4  دو نوع Conversion داریم:

  • Session Conversion rate: شبیه همان چیزی که در نسخه قبلی آنالیتیکس داشتیم.
  • User Conversion rate: جایی که userهایی که حداقل یکبار کانورت شده‌اند را به کل یوزرها تقسیم می‌کنیم.

Session Conversion rate

این شاخص با تقسیم سشن‌هایی که کانورت شده‌اند به کل سشن ها محاسبه می‌شوند.

برای درک بهتر موضوع مثالی می‌زنیم.

فرض کنید کاربری داریم که برای نخستین بار از طریق سرچ گوگل وارد سایت ما می‌شود. پس از مدتی این فرد دوباره و این بار از طریق ایمیل خبرنامه وارد سایت می‌شود. در این مثال منبع ورودی این فرد اهمیت زیادی ندارد. تنها نکته مهم این است که این فرد در بازدید دوم کانورت می شود.

در کل ما دو سشن داریم که یکی از آن‌ها Conversion رخ داده است.

در اینجا Conversion rate برابر است با ۵۰ درصد.

 مثال دیگری این است که فرد از طریق گوگل ادز وارد سایت فروشگاهی ما می‌شود و خریدی انجام می‌دهد. این فرد چند ماه بعد بازدید دیگری از طریق لینک یا تبلیغی که در یک سایت دیگر داشته‌ایم باز هم وارد سایت فروشگاه ما می‌شود و دوباره خرید می‌کند. در اینجا دو سشن داریم که هر دو کانورت شده است. در نتیجه در اینجا session Conversion rate برابر است با ۱۰۰ درصد.

اما این منطق یک عیب دارد.

اگر هدف شما این باشد که هر مخاطب را یکبار کانورت کنید چطور می‌شد؟ همه session یا conversion  بعدی برای شما مهم نیستند. (اما هر بازدید بعدی کاربر باعث کاهش session Conversion rate  می شود).

اینجاست که user Conversion rate مفید خواهد بود.

User Conversion rate

این شاخص در کل مربوط به کاربران سایت است. اگر یک کاربر کانورت شد user Conversion rate افزایش می‌یابد. و اگر کاربر بعد از آن دوباره بازدیدهای دیگری داشته باشد، این نرخ ثابت باقی می‌ماند (چون کاربر پیش از این یکبار کانورت شده است)

User Conversion rate با تقسیم کاربرانی که حداقل یکبار کانورت شده‌اند به تعداد کل کاربران.

اجاره بدهید این موضوع را نیز با ذکر مثالی مشخص‌تر کنیم.

فرض کنید فردی از طریق گوگل وارد سایت ما می‌شود. سپس روزهای بعد دوباره و این‌بار از طریق ایمیل خبرنامه وارد سایت می‌شوند. در هیچ کدام از این دو بازدید هیچ Conversion رخ نمی‌دهد. در نتیجه ما یک کاربر داریم با 0  کانورت. در نتیجه user Conversion rate برابر است با صفر!

بازدید کننده دومی از طریق گوگل ادز وارد سایت می‌شود یک Conversion  انجام می‌دهد. سپس مدتی بعد باز هم از طریق لینک از سایتی دیگر وارد سایت ما می‌شود و دوباره Conversion رخ می دهد. اینجا ۱ کاربر داریم که همان یک کاربر حداقل یکبار کانورت شده است پس user Conversion rate برابر می‌شود با ۱۰۰ درصد.

اگر هر دو کاربر را محاسبه کنیم، دو کاربر داریم که یکی از آن‌ها حداقل یکبار کانورت شده است و بنابرین user Conversion rate برابر می‌شود با ۵۰ درصد.

اگر کاربر دوم یکبار دیگر (برای بار سوم) وارد سایت شود و اینبار هیچ کانورژنی رخ ندهد، در این اعداد تغییری اتفاق نمی‌افتد چون این فرد در گذشته حداقل یکبار کانورت شده است.

Conversion rate در گزارش‌های استاندارد ga4

برای دیدن مقدار Conversion rate در گزارش‌ها نیاز است که شما گزارش را برای خودتان شخصی سازی کنید.

 به مسیر زیر بروید:

Reports > Acquisition > Traffic acquisition

بر روی مداد گوشه سمت راست بالا کلیک کنید.

سپس روی Metrics کلیک کنید و به دنبال عبارت Session conversion rate بگردید.

اگر در گزینه های موجود وجود نداشت باید آن را اضافه کنید. روی add metric کلیک کنید.

و به دنبال شاخص Session conversion rate باشید. انتخاب کنید و بر روی Apply کلیک کنید.

در نهایت گزارش را ذخیره کنید. اکنون می‌توانید ستونی به نام session conversion rate را مشاهده کنید.

شما حتی می‌توانید انتخاب کنید براساس کدامیک از conversion ها این اعداد را برای شما محاسبه کند.

User conversion rate

برای دیدن این شاخص نیز باید به بخش User acquisition مراجعه کنید. همانطور که می‌دانید این بخش مربوط به گزارش‌های مرتبط با user است و بخش traffic acquisition مروبط به sessionهاست.

صحبت نهایی

شاخص Conversion rate به شما می‌گوید که کدام کمپین یا کانال ورودی یا … بهترین عملکرد را برای شما داشته است. هرچه درصد بالاتر باشد، عملکرد بهتر است.

اگر شما ترافیک بسیار بالایی از یک منبع خاص دارید اما متریک کانورژن شما از میانگین به مقدار زیادی پایین تر باشد نشان از یک کانال بازاریابی غیرموثر است. با این روش شما حداقل می‌دانید که یک چیزی در این میان اشتباه است (یا کانال یا پیام یا هرچیز دیگری) و سعی در پیدا کردن راه حل درمان آن می‌کنید.

دیدگاه‌ها