زمانی که گوگل آنالیتیکس ۴ یا همان ga4 معرفی شد از آن به عنوان یک ابزار آنالیز event-based (ایونت محور) یاد شد و گفته شد در ga4 هرچیزی یک ایونت است؛ از pageview تا purchase
در مورد ایونت مطالب بسیاری شاید بتوانید در سطح اینترنت پیدا کنید. اما چون بحث ایونتها بسیار مهم و البته کمی پیچیده است در این مطلب سعی میکنید از زیادگویی پرهیز و به بیان مطالب کاربردی میپردازیم.
انواع ایونت در گوگل آنالینیکس ۴
به طور کلی در ga4، ۴ دسته ایونت داریم:
- Automaticlly collected events
- Enhanced Measurement events
- Recommended events
- Custom events
در ادامه به بررسی هر کدام از این دسته بندی میپردازیم. نکته مهمی که در اینجا باید عنوان کنیم این است که فرآیندی که شما برای ساختار ایونت های خودتان (نام و پارامتر) باید طی کنید بر اساس موارد زیر است:
- بررسی کنید که آیا ایونتی که میخواهید رصد کنید به صورت اتومات جمع آوری میشود یا خیر (automatically collected events)
- اگر نه، بررسی کنید که آیا ایونت مدنظر شما در بین Enhanced Measurement eventsها قرار دارد یا خیر
- اگر نه، مرحله بعد باید Recommended events ها را چک کنید
- و اگر هیچ کدام از دسته بندیهای فوق نبود، یک ایونت دلخواه همانطور که مدنظر دارید بسازید.
ایونت های Automatically capture events در ga4
ابندا باید بگیم که از آنجا که تمرکز ما بر روی تحلیل وبسایت است، مطالب نیز برای وبسایتهاست و شاید در آینده در مطالبی دیگر در خصوص ایونت ها در اپلیکیشن ها به کمک ga4 صحبت کردیم.
گوگل آنالیتیکس ۴ به صورت دیفالت برخی از ایونتها را اتوماتیک جمع آوردی و رصد میکند. شما از این لینک لیستی از آنها را پیدا کنید. در این لیست هم برای اپلیکیشن و هم وبسایت ایونتهایی که به صورت خودکار جمع آوری میشود آورده شده است و حواستان بر این موضوع باشد. اکنون Enhanced ایونت ها را فراموش کنید و تمرکز را فقط بر روی automatically ایونتها قرار دهید. این لیست شامل موارد زیر است:
- First_visit: این ایونت زمانی ثبت میشود که یک کاربر یا همان user برای اولین بار سایت را مشاهده کند.
- Session_start: زمانی که مخاطب با سایت یک تعامل یا engage را داشته باشد این ایونت اجرا میشود.
- User_engagement: این ایونت بعد از اینکه مخاطب ۱۰ ثانیه در یک صفحه قرار میگیرد رخ میدهد.
در این لیست page_view را نگفتیم چون در بخش Enhanced ایونت ها خواهیم گفت.
ایونتهای Enhanced Measurement
زمانی که برای وبسایت خود در گوگل آنالیتیکس ۴ یک دیتا استریم میسازید، شما گزینهای جهت فعال سازی Enhanced Measurement دارید. این ایونت به مارکترها کمک میکند تا بدون نیاز به یک برنامه نویس برای پیاده سازی تگ و ایونت، اطلاعاتی از چند ایونت به دست آورند. اگر به مسیر admin > Data Streams رفته و یکی از دیتااستریم ها را باز کنید. در آنجا گزینهای جهت فعال سازی یا غیرفعال سازی enhanced measurement وجود دارد. به صورت دیفالت این گزینه روشن است و اتومات ایونتهای زیر را رصد میکند:
- Page view (page_view)
- Scroll (event name: scroll)
- Outbound link click (event name: click with the parameter outbound:true)
- Site search (event name: view_search_site)
- Video Engagement (event name: video_start, video_progress,video_complete)
- File Downlod (event name: file_download)
- Form Tracking (events: form_start,form_submit)
شما میتوانید هر کدام از این ایونتها را به صورت مجزا غیرفعال کنید. اگر بر روی آیکون تنظیمات Enhanced measurement کلیک کنید در صفحه باز شده ایونت ها را مشاهده میکنید.
همچنین میتوانید برخی از این ایونتها را برای خودتان شخصی سازی کنید. اجازه بدید هرکدام به یکی یکی بررسی کنیم.
Page_view: این ایونت زمانی که یک صفحه جدید لود میشود یا آدرس صفحه بدون ری لودینگ تغییر میکند به سمت ga4 ارسال میشود.
Scroll: این ایونت زمانی که کاربر ۹۰ درصد سایت را اسکرول میکند ارسال میشود.
Click: این ایونت برای کلیک روی لینکهای خارجی ایجاد شده است. (زمانی که کاربر به دامنه دیگری هدایت میشود و پارامتر outbound مقدار true را دارد ارسال میشود.)
پارامترهای دیگری نیز این ایونت دارد ارسال میشود مانند link_classes, link_domain, link_id, link_url
View_search_site: زمانی که آدرس صفحهای با پارامترهای سرچ مانند s,q,… نمایش داده میشود شما میتوانید تا ۱۰ کويری پارامز (پارامتر) قرار دهید تا صفحات سرچ شما شناسایی شود.
Video_start , video_progress , video_complete: اگر در سایتتان ویدیویی از یوتیوب قرار داده باشید میتوانید رصد کنید چه تعاملی کاربر با سایت شما داشته است. از آنجا که یوتیوب فیلتر است در این خصوص مطلب زیادی اشاره نمیکنیم.
File_download: اگر روی لینکی شامل یکی از اکستنشنهای زیر کلیک شود (فایلی دانلود شود) این ایونت ارسال میشود:
.pdf – .xls – .doc – .docx – .txt – .rtf – .csv – .exe and …..
Form_start, form_submit: زمانی که کاربر در یک سشن خود با فرمی تعامل کند یا فرمی را تکمیل کند (مانند فرم لید) این ایونت رخ میدهد. Ga4 در این ایونت پارامترهای زیر را رکورد میکند: form_id, form_name, form_destination, form_submit_text
ایونت های Recommended:
بالاتر در همین مقاله گفتیم که زمانی که میخواهید برای ساخت ایونت و نام پارامترهای آن نامی انتخاب کنید اول ایونت هایی که به صورت اتوماتیک جمع آوری میشوند را بررسی کنید (شامل اطلاعات مورد نیاز شما رکورد میشود) و سپس Enhanced measurement ایونت ها ببینید و اگر در هیچ کدام ایونت شما ذخیر نمیشد، در نهایت نگاهی به لیست ایونت های پیشنهادی ga4 یا همان Recommended ایونت ها بیاندازید.
البته اگرچه به دلیل انعطاف پذیر بودن این امکان را به شما میدهد تا نامی دیگر برای ایونت مشابه Recommended انتخاب کنید. مثلا اگر میخواهید ایونت login ایجاد کنید نام آن را logged_in قرار دهید. این کار مورد تایید گوگل نیست زیرا بهتر است از پیشنهادات خود این پلتفرمها استفاده کنید.
ایونت های دلخواه یا custom event ها
اگر ایونت و پارامتری که قصد جمع آوری اطلاعات آن را دارید در هیچ یک از دسته بندی های بالا قرار نگرفت میتوانید آن را بسازید. برای ساخت ایونت در ga4 دو روش در دسترس است. یکی استفاده از تنظیمات داخل گوگل آنالیتیکس 4 و دیگری استفاده از google tag manager. پیشنهاد ما قطعا گزینه دوم است، اما در مقالهای دیگر به طور کامل در خصوص ساخت ایونت با استفاده از هر دو روش صحبت خواهیم کرد.
سخن پایانی
پایه و اساس گوگل آنالیتیکس ۴ ایونت است. هر تحلیلی در آن بر اساس ایونت است. بنابراین باید درک درستی از ایونت ها در ga4 داشته باشید. در این مطلب سعی کردیم این بحث را تا حدودی برای شما باز کنیم. انواع ایونت را گفتیم و مثالهایی از آنها و پارامترهایی که دریافت میکنند بیان داشتیم. اگر سوالی در خصوص ایونتها و ساخت آنها برای شما پیشآمده حتما در بخش کامنتها مطرح کنید تا پاسخ دهیم. درک مبحث ایونتها در ga4 بسیار ضروری است.
- گوگل آنالیتیکس 4 (Google Analytics 4) یا همان ga4 چیست؟
- نصب و راه اندازی گوگل آنالیتیکس 4
- ۹ اشتباه در تنظیمات گوگل آنالیتیکس ۴ که ممکن است هنگام نصب و راهاندازی مرتکب شوید
- ایونت ها در ga4 و چگونگی ردیابی آن ها
- راهنمای کامل استفاده از بخش Acquisition در گوگل آنالیتیکس ۴
- همه چیز درباره اتریبیوشن مدلها (Attribution Models) در گوگل آنالیتیکس 4
- انواع scopeهای Traffic-source dimensions در Ga4
- گزارش Conversion rate در آنالیتیکس 4
- شخصی سازی گزارش ها در گوگل آنالیتیکس 4