گزارش Page Experience در سرچ کنسول

گزارش Page Experience در سرچ کنسول

در ادامه بررسی داشبورد سرچ کنسول، به یکی از گزارشات مهم می‌رسیم که برای متخصصین سئو و طراحان وبسایت کاربرد زیادی دارد: Page Experience Report. گزارش Page Eexperience شامل اطلاعاتی از تجربه کاربرانی است که از وبسایت ما بازدید کرده‌اند. گوگل تمام URLهای وبسایت را بر اساس شاخص‌هایی که در ادامه خواهیم گفت بررسی می‌کند و از آن‌ها به عنوان یکی از سیگنال‌های رتبه‌بندی در نتایج استفاده می‌کند. اما بهتر است ابتدا کی با مفهوم Page Eexperience آشنا شویم.

Page Experience چیست؟

Page Eexperience سیگنال‌هایی است که از نحوه تجربه و تعامل کاربران با تک تک صفحات وبسایت توسط گوگل اندازه‌گیری می‌شود. این موضوع فراتر از صرفا محتوای صفحه است و هم در دستگاه‌های موبایل و هم دسکتاپ اندازه‌گیری می‌شود.

یکی از این سیگنال‌ها Core Web Vitals است که شامل متریک‌هایی است که از تجربه واقعی کاربران در وضعیت لود صفحه، تعامل با آن و ثبات وضعیت بصری صفحه است. مبحث Core Web Vitals بسیار گسترده است که در مقاله‌ای جدا بیشتر به آن خواهم پرداخت. در کنار CWT سیگنال‌های دیگری از جمله مناسب بودن نمایش در موبایل (Mobile-Friendliness)،  HTTPS و دستورالعمل‌های دیگر نیز وجود دارد.

Page experience چگونه بر رتبه‌ها تاثیر می‌گذارد؟

با اینکه Page Eexperience اهمیت بالایی دارد اما همچنان محتوای با کیفیت در رتبه‌بندی تاثیر بالاتری دارد. Page Eexperience عالی جایگزین صفحه‌ای با محتوای خوب نمی‌شود. اما در صورتی که صفحاتی با کیفیت محتوایی بالا و یکسان در وبسایت‌های مختلف وجود داشته باشند، Page Eexperience مناسب می‌تواند تاثیر خود را در رتبه‌بندی نشان دهد.

بررسی گزارش Page Experience در سرچ کنسول

برای مشاهده گزارش Page experience کافیست از منوی سمت چپ، از بخش Experience روی گزینه Page experience کلیک کنید. پس از آن با تصویر زیر مواجه خواهید شد:

بررسی گزارش Page Experience در سرچ کنسول ورژن موبایل

همانطور که گفتم Page experience به ازی تک تک آدرس‌های بررسی و اندازه‌گیری می‌شود. این گزارشات به مدیران وبسایت کمک می‌کند طراحی استانداردتر و بهینه‌تری در وبسایت انجام دهند که در نهایت منجر به تجربه مناسب‌تر کاربران از وبسایت خواهد شد.

سیگنال‌های Page experience در سرچ کنسول

Page experience Report در سرچ کنسول اطلاعاتی درباره موضوعات زیر ارائه می‌دهد:

Core Web Vitals

در همین مقاله به صورت خلاصه توضیح دادم که Core Web Vitals ۳ معیار سرعت، وضعیت ریسپانسیو و واکنشگرا بودن و همچنین ثبات یک صفحه را هنگام لود بررسی می‌کند و تجربه کاربران را از این ۳ معیار ثبت می‌کند. گزارش Core Web Vitals برای هر صفحه ۳ دسته امتیازبندی دارد:

  • Good
  • Need Improvement
  • Poor

اما امتیاز مناسب برای یک صفحه چگونه باید باشد؟ گوگل اعلام کرده است برای اینکه بگوییم یک صفحه وضعیت مناسبی در Page Experience دارد باید در معیارهای CWV وضعیت‌های زیر را داشته باشد:

  • امتیاز خوب (Good) در CLS و LCP
  • و امتیاز Good یا not enough data در FID

توجه داشته باشید که چند روز زمان می‌برد تا اطلاعات از گزارش Core Web Vital به گزارش Page Experience منتقل شود. بنابراین رتبه‌ و امتیاز Page Experience برای یک URL با تاخیر بیشتری نسبت به امتیاز Core Web Vitals آن ثبت می‌شود. آدرس‌هایی که Core Web Vitals آن‌ها بررسی نشده باشد در گزارش Page experience نمایش داده نمی‌شوند.

Mobile Usability

نمایش در حالت موبایل با توجه به تعداد بالای کاربران آن نسبت به دسکتاپ روز به‌ روز اهمیت بالاتری پیدا می‌کند. گوگل نیز در سرچ کنسول به این موضوع توجه ویژه‌ای دارد. صفحات وبسایت در نسخه موبایل نباید مشکل و خطایی داشته باشند تا بتوانند امتیاز Good در بخش mobile usability در گزارش Page experience به دست آورند. آدرس صفحاتی که اطلاعاتی از وضعیت موبایل آنها در دسترس نیست به عنوان Good در نظر گرفته می‌شوند. با توجه به اینکه در Page Experience دو گزارش موبایل و دسکتاپ به شکل جداگانه ارائه می‌شود، بخش Mobile usability تنها در گزارشات موبایل قابل دیدن است. در تصویر ما ۸ آدرس در حالت موبایل دارای مشکل هستند.

استفاده از HTTPS

دیگر به سختی می‌توان وبسایتی را پیدا کرد که از پروتکل HTTPS استفاده نکند. به همین دلیل گوگل نیز در این گزارش اعلام می‌کند تنها صفحاتی که دارای HTTPS باشند امتیاز Good را دریافت می‌کنند. در گزارش Page Eexperience اطلاعات HTTPS در سطح و به ازای هر URL نمایش داده نمی‌شود و تنها نسبتی از وضعیت HTTP/HTTPS برای کل وبسایت را می‌توان مشاهده کرد. اگر نسبت آدرس‌های HTTP به HTTPS بالا باشد، در بخش HTTPS عنوان Failing مشاهده خواهد شد.

حالا که با انواع سیگنال‌هایی که گوگل برای Page experience آشنا شدیم، خوب است نگاهی به اطلاعاتی که از نمودار Page experience به دست می‌آید داشته باشیم.

نمودار و اطلاعات Page Experience Report

نمودار گزارش Page Experience اطلاعاتی را به ما می‌دهد که هر کدام را بررسی می‌کنیم. در ضمن در تصویر زیر بخش دسکتاپ را مشاهده می‌کنید.

بررسی گزارش Page Experience در سرچ کنسول ورژن دسکتاپ
  • Good URLs: در اینجا درصد تعداد آدرس‌هایی که وضعیت Good دارند را می‌بینیم. در این گزارش Good به این معناست که آدرس‌ها در گزارش Core Web Vitals دارای وضعیت خوب (Good) هستند. در نسخه موبایل Good به این معناست که در کنار مورد ذکر شده، در حالت موبایل نیز آدرس‌ها مشکل و خطایی ندارند (یا اطلاعاتی از mobile usability آن‌ها در دسترس نیست). برای بررسی این حالت می‌توان به گزارش Mobile Usabilty مراجعه کرد. وضعیت HTTPS در اینجا تاثیر ندارد.
  • Total impressions of good URLs: این عدد در بازه زمانی که در نمودار مشخص است تعداد ایمپرشن‌هایی که URLهای وضعیت Good دارند را نشان می‌دهد. اطلاعات ایمپرشن نسبت به دیتای good URLs ممکن است با یک روز تاخیر نشان داده شود.
  • اطلاعات روزانه نمودار: در نمودار هم می‌توان به صورت روزانه وضعیت اطلاعات آدرس‌های Good را مشاهده کرد. تعریف از Good همان است که بالاتر گفته شد.

نکته مهم:

منبع اطلاعات گزارش Page Experience از خروجی گزارشات دیگری همچون گزارش Core Web Vitals، گزارش Mobile Usability و دیگر گزارش‌ها است. هر کدام از این گزارشات در زمانبندی‌های مختلفی اطلاعات را جمع‌آوری می‌کنند؛ بنابراین گزارش لحظه‌ای از چیزی که در نمودار می‌بینیم ممکن است متفاوت باشد. به همین دلیل بهتر است به جای بررسی دقیق روز به روز اطلاعات به بررسی روند بهتر یا بدتر شدن گزارش و همچنین نسبت کلی آدرس‌ها دقت کرد تا بتوان تصمیم‌گیری مناسبی انجام داد.

علت عدم نمایش اطلاعات در Page Experience Report چیست؟

ممکن است به جای مشاهده اطلاعات Page Experience پیام Your site doesn’t have enough usage data را ببینیم.

پیام Your site doesn’t have enough usage data در page experience

در این صورت دو حالت ممکن است پیش آمده باشد:

  • Property به تازگی در سرچ کنسول تعریف شده است
  • یا اطلاعات قابل توجهی توسط گزارش CrUX برای نسخه موبایل یا دسکتاپ ثبت نشده است که بتوان در این بخش نمایش داد.

دبیتابیس CrUX اطلاعات آدرس‌ها را جمع‌آوری می‌کنند (چه در سرچ کنسول تعریف شده باشد و چه نشده باشد)؛ اما ممکن است چند روز طول بکشد تا property تعریف شده اطلاعات را از دیتابیس CrUX جمع‌آوری و ارائه کند.

اگر پیام Not enough data collected را به جای نمودار مشاهده کردید، یعنی اطلاعات کافی برای هیچ آدرسی از وبسایت در گزارش Core Web Vitals وجود ندارد.

اگر برای اطلاعات Core Web Vitals در گزارش عبارت Not enough recent usage data را مشاهده کردید، یعنی اطلاعات کافی در CrUX برای تحلیل Core Web Vitals وجود ندارد. داده‌های CrUX توسط بازدید کاربران جمع‌آوری می‌شود. بنابراین کاری از دست ما بر نمی‌آید و باید صبر کنیم تا ترافیک و ورودی وبسایت افزایش یابد تا این دیتا نمایش داده شود.

اگر در بخش HTTPS عبارت Not enough data را مشاهده کردید، یعنی گوگل نتوانسته است اطلاعات آدرس‌های HTTPS را در وبسایت جمع‌آوری کند؛ در این حالت نیز کاری از دست ما بر نمی‌آید و باید اجازه دهیم گوگل به مرور وبسایت را crawl کند.

اگر بنری را با عبارت Not enough recent site traffic for a complete evaluation دیدید، یعنی فاصله‌ای در بین داده‌های جدید HTTPS یا Core Web Vitals وجود دارد و وضعیت فعلی page experience و داده‌های آن قابل محاسبه نیست.

جمع‌بندی

در این مقاله به معرفی گزارش Page Experience پرداختیم. این گزارش خود شامل ۳ گزارش دیگر (Core Web Vitals,Mobile Usability و HTTPS) است که در مقالات آینده با جزئیات بیشتر به تشریح آن‌ها می‌پردازیم. پیشنهاد می‌کنم سری به گزارش Page Experience بزنید و ببینید با توجه به مواردی که گفته شد، وضعیت وبسایت‌تان چگونه است.

دیدگاه‌ها